NEVRUZ BAYRAMI

NEVRUZ BAYRAMI

Nevruz Bayramı, Türk kültürünün yayıldığı geniş coğrafyalarda köklü bir geçmişe sahiptir. 

21.03.2024 102

 

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Martta kutlanan Nevruz, Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelerek, YENİGÜN anlamını taşımaktadır. Nevruz, başta Türkler olmak üzere kuzey halkları tarafından yılbaşı olarakta kutlanmaktadır. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilir.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Çok geniş coğrafi bölgelerde yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür ve değerleriyle özdeşleştirilip sembolleştirildiği, özü itibariyle baharın gelişinin coşkuyla karşılandığı bir gündür. Bugün bizlere düşen görev de sahip olduğumuz bu kültürel mirası en iyi şekilde korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır.

Barışın, huzurun, kardeşliğin,  güzel ve sıcak günlerin habercisi Nevruz’un başta milletimiz olmak üzere, dost ve kardeş Türk Cumhuriyetlerine ve tüm coğrafyamıza huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle Nevruz Bayramı kutlu olsun.